28 Ekim 2012 Pazar

ADANA'NIN TARİHİ FOTOĞRAFLARI

1

                                          2
                                       3
                                         4
                                       5
                                          6

24 Ekim 2012 Çarşamba

GÖZDE RAMAZANOĞLU BİLİMSEL HATADA NEDEN ISRAR EDER

Gözde Ramazanoığlu, Adanalı ve Ramazanoğulları ailesinden mimar. Aynı zamanda Çukurova üniversitesinde Mimarlık bölümünde de öğretim üyesi. O’nun Adana tarihine olan ilgisi hem ailesinin kentin tarihi kimlmiğine olan katkıları ve hem de kendi bilim alanına girmesi ile de açıklanabilir. Ama Sayın Ramazanoğlu’nun  başarısı ise Osmanlı ve Ortaasya Tür mimarisi ile ilgili yaptığı araştırma ve yayınlardır.  Kazakistan’daki Hoca Ahmet Yesevi türbesi ile yaptığı araştırma ve kitap yayını da her türlü övgüye değer bir başarılı çalışmanın sonucudur.





AĞCA MESCİT YAPIM TARİHİNDEKİ HATADA NEDEN ISRAR EDER
Sayın Ramazanoğlu’nun  yazdığı ve 2006 yılında İstanbul’da yayınlanan “Adana’da TarihTarihte Adana” isimli kitabında  Adana’nın kent tarihi hakkında önemli bilgilere yer veriliyor. Kent içinde bulunan tarihi yapıların yapılış tarihleri ve mimari özellikleri hakkındaki bilgiler Osmanlı Arşiv belgeleri ile de desteklenmiş. Başarılı bir çalışma.
    An9cak kitabın içinde 111-113 sayfalarda yer alan Ağcae mescit ile ilgili bilgileri okumaya başladığımda hayretler içinde kaldım.  Sayın Ramazanoğlu Ağca mescit’in giriş kapısını çevreleyen süslemeler içinde yer alan ve kendisine göre”Kuş” oılan ama bir başka ifadeyle”Serçe” kuşu olan görüntüye bakarak Ağca mescit’in tarihi hakkında açıklamalar yapıyor. Bakınız bu konuda sayın Ramazanoğlu’nun açıklamalarına: “ İnşaat kitabesi yoktur. Fakat giriş kapısını çevreleyen bezemelerin arasında bulunan karşılıklı iki kuş figürü ile binanın inşa tarihi hesaplanabilmektedir. Ebced hesabına göre kuş,406 tarihini göstermektedir. (kuş=406) burada karşılıklı iki kuş figürünün işlenmiş olması nedeniyle (406+406=812)  hicri takvime göre 812, miladi 1409 yılında tamamlandığı anlaşılır”…
    Bu bilgilerin yer aldığı kitapta yapılan açıklamalar sayın Gözde Ramazanoğlu’nun kendi bilimsel buluşu değildir. Yıllar öncesi  Adana Müze Müdürü M. Hadi Altay’ın yazdığı “Adım-Adım Çukurova” isimli  kitapta yer alan bilgilerin aynen aktarımıdır.  Müze Müdürü Ağca mescit’in yapılış kitabesini bulamadığı için caminin giriş kapısındaki süslemeler arasında bulunan iki kuş veya serçeye bakarak  Osmanlıca “Kuş” yazmış ve bunun karşılığı ebced hesabı tarihleme uydurmuştur. Halbuki Müze Müdürü kapı süslemelerine biraz dikkatlice bakmış olsaydı çok sayıda çiçek, hatta kertenkele, yaprak şekilleri de görecekti. Müze Müdürü’nün uydurduğu ve hiçbir bilimsel temeli olmayan bilgileri sayın Ramazanoğlu’nun kitabında yer vermiş olması bilimsel hatadır.
AĞCA MESCİT’İN YAPILIŞ PANOSU DEĞİŞTİRİLMİŞTİ
Ağca mescit’teki  yapılış tarihlemesinin bilimsel olmadığı ve değiştirdilmesi gerektiği yönünde Adana Valiliği Kültür Müdürlüğüne dilekçe verdim. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne intikal eden dilekçeye cevap verilmesi için Ankara’dan kitabe okuma uzmanları Adana’ya getirildi. Ve kitabe uzmanı Ağca Mescit tarihlemesi için “hatalı olduğu” raporune yer verdi. Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğü, istemeye istemeye Ağca mescit’in yapılış tanıtım panosunun değiştirilmesine razı oldu. Hatta Vakıflar İdaresi yeni bir pano konulmasını ağırdan aldı. Pehlivan Reklam ile görüştüm ve yeni bir pano mescit giriş kapısına kondu.
    Ancak geçtiğimiz günlerde (eylül 2012 içinde) Ağca mescit’e uğradığımda Ağca Mescit giriş kapısına yerleştirilen panonun oradan sökülerek alındığını gördüm. Gazi Paşa Caddesindeki Kitapsan’ın vitrininde Gözde Ramazanoğlu’nun “Tarihte Adana” kitabının yeni baskısını gördüm. Sayfalarını araladım. Yakın zamanda yeniden basılan “Tarihte Adana” kitabında Ağca Mescit ile ilgili “kuş” şekline bakılarak uydurulan bilgilerin aynen yer aldığını gördüm. Ve Gözde Ramazanoğlu adına çok üzüldüm.
    TOPLUMU YANILTMAK DURUMUNDA MISINIZ!
    Sayın Gözde Ramazanoğlu,  “Tarihte Adana” kitabında yer alan Ağca mescit’in yapılış tarihinin 1409 olduğunu kanıtlarla ispatlamak durumundasınız. Veya hatalı olduğunu kabul ederek yapılacak yeni baskılarda değiştirmeniz  gerekecektir. Hatayı bilerek veya bilmeyerek yapmış olabiliriz. Ancak hatada ısrar etmek daha büyük hatalara da sebebiyet vermektir. Bütün bu açıklamalardan sonra sayın Ramazanoğlu’na cevaplaması isteği ile şu soruyu soruyorum: “Ağca mescit’in yapılış tarihi hakkında uydurma bilgileri doğru kabul ederek toplumu yanıltmak durumunda mısınız!”…