27 Eylül 2010 Pazartesi

AĞCA MESCİT'E KUŞ SORUNU

Adana Müze Müdürü Hadi Altay, Ağca Mescit kapısındaki kuşlara bakarak tarihi yapının tarihlendirmesini yaptı. Müdür,  aynı yerdeki “kertenkele” şeklini görmedi.
   -Adana Valiliği, Çukurova Üniversitesi, Kültür Bakanlığı Adananın Kültür tarihi hakkındaki bütün yayınlarında aynı “bilimsel hatayı” tekrarladı.
   -Adana Valisi’nin Ağca mescit’teki kuşlar sorununu yerinde görmesi ve hatanın düzeltilmesi için acil müdahale etmesi gerekiyor.

“ Adana şehrinin merkezindeki tarihi Ağca mescit’in yapılış tarihini merak ettim ve araştırmaya başladım.  Ağca Mescit’in giriş kapısının etrafındaki süsleme şekiller içinde yer alan iki kuş görüntüsüne bakarak Ağça Mescit’in  yapılış tarihini hicri 812 ve karşılığı miladi 1409 yılı olarak tespit  eden hayali görüşler Adana Müze Müdürü M. Hadi Altay tarafından 1964 yılında  kitap yayınına girdi. Dönemin Müze Müdürü Ağca Mescit’in giriş kapısındaki süslemelere biraz dikkatlice baksaydı az yukarda “kertenkele” şeklini de görecekti.
Halbuki Cami’nin giriş kapısı üzerindeki kitabede sadece  “1867 yılında Hacı Hasan Ağa tarafından tamir ettirildiği” açıklamaları yer alıyor.
    Adana Müze Müdürü’nün Ağca mescit ile ilgili hatalı yapılış tarih tespit etmesi, Adana’nın Kültür tarihi ile ilgili bütün yayınlara aynen geçti. Adana Valiliğinin tanıtım kitaplarında, Kültür ve Turizm Müdürlüğü broşürlerinde, Koruma kurulu’nun bütün envanter yayınlarında, Çukurova Üniversitesi’nde görevli öğretim üyelerinin onayladığı bütün yayınlarda aynı hata tekrar edildi. Oysa tarih araştırmalarında metin sorgulaması, araştırma belgelendirme ve doğru bilgilerin kamuoyuna sunulması gerekirdi. Selçukluda ve Osmanlı mabet olarak kullanılan tarihi yapıların girişine yapılış tarihini de gösteren kitabe yerleştirilirdi. Ağca Mescit’in asıl yapılış kitabesinin 1867 onarımı esnasında kayboldu. Ve bu tarihten sonra adı geçen Agca mescit’in yapılış tarihini ortaya koyacak bilgiler kayboldu.

     ADANA VALİSİ’NİN KUŞLARA ACİL MÜDAHALESİ

     Ağca Mescit ile ilgili hatalı bilgiler bununla da kalmamış, giriş kapısı yakınına yerleştirilen cam tanıtım levhasında yapılış tarihi 1489 yılı yazılmış. Bu metni yazanlar hiç denetlenmiyor mu? Adana’nın tarih ve kültürü böyle mi tanıtılacak. Sayın Adana valisi’nin  Ağca Mescit ile ilgili “bilimsel rezalete” en kısa zamanda müdahale etmesi gerekmektedir.

    ADANADAKİ OSMANLI ARŞİV BELGELERİ  YAKILDI

    Osmanlı yönetiminde 400 yılı aşkın süre eyalet statüsünde bulunan Adana’nın bu döneme ait tarih ve kültür arşivi sayılan yüz binlerce dosya ve defter  1930’lu yıllarda gayrı resmi yollardan yakıldı. Sadece Valilik yıllık kayıtları sayılan 140 civarında Şeriyye Sicil defteri kaldı, onlarda Ankara’ya gönderildi. Elde kalan Arşiv belgeleri bile çözümlenmediği için Ağca Mescit örneğinde olduğu gibi Adana’nın kültür tarihi “kuşlara bakılarak” yazıldı.  
                                                                                                    Cezmi Yurtsever, Tarihci

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder