9 Ekim 2010 Cumartesi

ADANA’NA MÜFTÜSÜNDEN TARİHİ FERYAT BELGESİ

Adananın işgal günlerinde Müftü Hüsnü Efendi yaşanan katliamları yabancı konsoloslara verdi.
-Fransızların gözetiminde Ermeni silahlı güçlerin vahşeti “Adanalıların  feryat belgesi” olarak saklandı.
-ABD Temsilciler Meclisinde “Soykırım kabul etme” görüşünü savunanlar, Adana Müftüsünün feryat belgesine bakmaları gerekir.

    Fransa’nın Çukurova’yı işgali esnasında Ermeni komitelerin vahşet ve zulümlerinin dayanılmaz bir hal aldığı 1920 yılı içinde yaşananları dünya kamuoyuna duyurmak ve olaylara dikkat çekmek isteyen Adana Müftüsü Hüsnü Efendi, 3 Temmuz 1920 tarihi itibariyle 43 arkadaşının da imzalı onayını alarak  yabancı konsoloslara ve bu arada bir örneğini de ABD Konsolosuna vermiştir. Belgenin bir örneği 1990’lı yıllarda tarihci Kasım Ener tarafından değerlendirilmek üzere verilmişti. Belgenin bir örneğinin ABD Tarih arşivlerinde de olması gerekir. ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonunda görüşülerek kabul edilen “Ermeni Soykırım kararı”nın tarihi bir yanılgı ve unutkanlık eseri olduğunu göstermesi bakımından önemli olan belgenin içeriği Ermeni vahşetinin Adana’daki durumunu göstermesi bakımından önemlidir.
    Tarihi belgede yazılanları dünya kamuoyuna sunuyorum. Eğer isterlerse bir örneğini  herkese gönderebilirim.
     Adanalılar’ın feryatlarını dile getiren belgede yazılı olanlar:

     Amerika Cumhuriyeti Temsilcisi Mösyö Dad cenaplarına!

     Kilikya cephesi ateşkesi sırasında ortaya çıkan ve halen de devam eden şu siyah sahifede açıklamaya imkanımız olmayan olaylar ve facialar ispat eder ki, memleketimiz Müslüman halkının  karşılaştığı üzücü olaylar dayanılmaz hale gelmiştir. Her gün ve her saat  şahidi bulunduğumuz facialar tüyler ürperticidir.  Olaylardan dolayı galeyana gelen halk  İncirlik üzücü olayı, Kahyaoğlu faciası ve cinayeti, Denizkuyusu yağmacılı ve nihayet   gözlerimizin önünde canlanan Camili hunharlığı ile hayatlarına son verilen bunca  şehitler, malları yağmalanan çıplak ve sefil olanlar, ırz ve namusları ortadan kaldırılan kızlar, şehir içinde hayatlarına son verilenler, karakol beklerken saldırıya uğrayanlar, görev yaparken parçalananların durumunu açıklamak dayanılmaz  bir hale gelmiştir.
     Diğer taraftan olaylara sebebiyet veren tepeden tırnağa silahlı Ermeniler, yönetimin seyirci kalmasından yararlanarak  Ermenistan Hükümeti kurmak istemektedirler.  Yukarda açıklanan öldürme, yaralama,saldırı, hırsızlık, yağmacılık, ırza geçme için uygun zemin hazırlanmıştır.
   Alemi  medeniyetten  Müslümanların hayatlarının korunması için acil yardıma ihtiyacımız olduğunu bildiririz. 3 Temmuz 1336 (miladi-1920)
                                                                             Adana Müftü Vekili Hüsnü

    ERMENİ LOBİSİNE DESTEK VERENLERİ PROTESTO EDİYORUM

    Yıllardır Arşiv belgeleri ve tanıklar ile görüşerek elde ettiğim bilgi ve belgeler ışığında Osmanlı’nın çöküşü ile gündeme gelen “Ermeni tehciri”, “Anadolu’nun işgali” gibi  yaşanan olaylar esnasında olayların asıl sorumlusu Batı emperyalizminin işbirlikçisi Ermeni komitalarıdır.  ABD Başkanlığı’nın 1919 yılında olaylarını araştırmak üzere Anadolu’ya gönderdiği General Harbord raporu o günlerin gerçeğini gözler önüne serer. Aradan geçen bunca zaman sonra “Tarihi gerçekleri görmemezlikten gelerek, Ermeni lobisinin tesirinde kalan hafızası felce uğramış siyasileri protesto ediyorum.
                                                                         Cezmi YURTSEVER/ Tarihci   12 Ekim 2007

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder