-Kurtuluş Savaşımızın canlı tanığı Yeşiloba Şehitliğindeki perişan duruma çözüm bulunması için Mahalle muhtarı yöneticilere ulaştırılmak üzere dilekçe yazdı.
-Tarihi ve milli konulara duyarlı olan sayın vali İlhan ATIŞ’ın Şehitliği ziyareti bekleniyor.
Mayıs ayının (2007) son günlerinde ziyaret ettiğim Yeşiloba şehitliğinde mahalle muhtarı sayın ATA ÜRÜN ile kısa bir görüşmem oldu. Yanımda Seyhan Belediyesinden Ahmet Ak beyefendi vardı. Muhtar kurtuluş Savaşının ibretli izlerini yaşatan Yeşiloba şehitliği hakkında hazırlamış olduğu dilekçenin bir örneğini bana verdi. Şehitlik hakkında kısa bir araştırmada bulundum. Şehitliğin mevcut durumu hiçte iyi değildi. Şehitlikteki elektrik direkleri paslanmış ve çürümüş bir haldeydi.Olayların yaşandığı tarihi taş bina içinde yer yer çatlamalar görülüyordu.Ağaçlar arasında kendi halinde duran YEŞİLOBA ŞEHİTLİĞİ hakkında mahalle muhtarının Vali’ye söyleyecekleri vardı. Muhtarın görüşlerini yansıtan dilekçeyi sunuyorum:
“Mahallemiz muhtarlığı hizmet binamız yanında mevcut bulunan “Kahyaoğlu Çiftliğinde” Haziran 1920 tarihinde 200’den fazla Adanalı hemşerimize Ermeni komiteciler tarafından bir katliam tertip edildiği bilinmektedir. Yeşilobalı ahaliden birçok çoluk çocuğun süngüden geçtiği, kadınların anası babası önünde tecavüze uğradığı ibretlik bir hadise olarak çeşitli kaynaklarda yazılıp anlatılmaktadır. Ayrıca bu katliamı birçok Yeşilobalı gibi bizzat kendim de vaktiyle canlı şahitlerinden dinlemek ve öğrenmek imkanım olmuştur.
Yaşanan bu elim hadise sebebiyle tarihime duyarlı pek çok yabancı misafir, araştırmacı ve talebeler buraya gelerek katliamın yapıldığı KAHYAOĞLU ÇİFTLİĞİNİ ve katliama uğrayan mağdurları şehitlikte ziyaret etmektedir.Ziyaret neticesinde bizden bu hadiseye ait belge, ele avuca gelir daha somut şeyler talep etmektedirler. En azından bir broşür bile yok mu? Diye sorduklarında bunu dahi veremeyişimin ezikliğini yaşamaktayım.
Artık bu ezikliği daha fazla yaşamak istemiyorum. Burası milletimizin tarihine mal olmuş özel bir mekandır. Aynı talebi Yeşilobalı mahalle sakinlerinden de almaktayım. Çüntü bunların içinde ebesi dedesi burada katledilen insanlar da var.
Öte yandan son zamanlarda bütün dünya devletlerinde aleyhimize örtülü ve sinsi bir kampanya yürütüldüğü de bilinmektedir. Bu çerçevede mahallemizde yaşanılan katliamın mahiyeti, failleri ve mağdurlarının aynı mekanda bir teşhir salonunda sergilenmesini sağlayacak “Ermeni Katliamı Teşhir Salonu” ve çiftlik arasındaki bir noktaya da ERMENİ Katliamı Telin Anıtı ” yapılması bu konuda bana gelen isteklerdendir.
Mahalle sakinlerimin ve çiftlikte şehitliği ziyarete gelenlerin bu haklı taleplerini tek başına bir muhtarlık olarak karşılamam mümkün değildir. Buna rağmen çiftlik alanını kendi imkanlarımla ve belediyemizin desteğiyle korumakta ve bakımlı tutmaktayım. Bu sözünü ettiğim Müze ve Teşhir salonunu ve anıtı yapmak,yaptırmak bana bir vazife olarak görüyorum. Birçok özel kişi ve kuruluşlardan da bu konuda çeşitli yardım ve destek sağlanabileceğini düşünüyorum.
Saygılarımla arz ederim
ATA ÜRÜN,
Yeşiloba Mahalle muhtarı
Yeşiloba mahalle muhtarının sayın Adana Valisinden istekleri bunlar. Tarihin gündeminde ise 11 Haziran 1920 tarihinde Adana şehrinin yakıldığı ve insanların kaç-kaç olarak bilinen günlerde önleri çevrilerek Ermeni BEZDİKYAN/KAHYAOĞLU ailesine ait olan çiftlik binasına dolduruldukları… Ramazan ayının içinde elleri arkadan bağlı erkekler ve bina içine doldurulmuş kadınlara karşı hunharca bir toplu katliamın gerçekleştiği… Olay sonrası kuvayı milliyeye mensup köylüler tarafından kağnı arabaları ile cesetlerin yakınlardaki KÜÇÜKDİKİLE KÖYÜNE götürüldüğü ve açılan çukurlara gömüldükleri… TBMM REİSİ Mustafa Kemal Paşa’nın olayı Fransız KUMANDAN General GURO nezdinde protesto ettiği bilinmektedir.
1990 yılında ADANA Valiliği adına sonuçlandırdığımız Tarihi belgelendirme çalışması kapsamında Yeşiloba katliamının görgü tanığı Abdurrahman BOZDAĞ isimli bir amcayı bulmuştuk. . Abdurrahman bey, şehitlik binasına geldiğinde elinde bulunan bastonu kaldırarak göz yaşları içinde yaşadıklarını anlatmış ve “Allah Türk milletine ve devletine zeval vermesin” demişti.
Aradan geçen yıllardan sonra 2007 yılı içinde Yeşiloba şehitliğinin bulunduğu mahalle muhtarı sayın Valimizin gerçekleri görmesi, şehitliği ziyareti ziyaret etmesi isteğini iletiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder